Järjestyksessään seitsemäs Transforming Care -konferenssi järjestettiin 25.–27.6.2025 Helsingin yliopiston tiloissa. Tapahtuma keräsi yhteen noin 400 osallistujaa 36 eri maasta keskustelemaan hoivan, tuen ja sosiaalipalveluiden tulevaisuudesta. Tämän vuoden teemana olivat sosiaaliset ja ihmisoikeudet, ja vammaisuuden teema oli ohjelmassa aiempaa vahvemmin esillä.
Konferenssin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, professori Teppo Kröger (Jyväskylän yliopisto), korosti vammaistutkimuksen ja ihmisoikeuksien näkyvyyden vahvistamisen tärkeyttä: “Ihmisoikeusnäkökulma on ollut kansainvälisessä hoivakeskustelussa vielä suhteellisen ohutta, mutta se on vähitellen voimistumassa. Vammaistutkimus on antanut erinomaisen esimerkin, kuinka oikeusnäkökulma voidaan tuoda keskusteluun vammaisten ja ikääntyneiden ihmisten tuesta ja palveluista.”
Peruskysymysten äärellä vuosikymmenestä toiseen

Yksi konferenssin pääpuhujista oli brittiläinen professori ja vammaisvaikuttaja Tom Shakespeare. Hän korosti yhteiskunnallisen muutoksen hitautta vammaisten ihmisten oikeuksien toteutumisessa. Shakespeare totesi edelleen radikaaliksi ajatuksen, että vammaiset ihmiset ovat ennen kaikkea ihmisiä – samanlaisine tarpeineen kuin kuka tahansa ihminen. Jos tämä todella tunnustettaisiin, se muuttaisi monia käytäntöjä niin vammaispalveluissa kuin laajemmin yhteiskunnassa.
Puheessaan Shakespeare painotti sekä sosiaalisen että fyysisen ympäristön merkitystä ja tuen monimuotoisuutta. Avustaminen ja hoiva eivät ole vain teknisiä toimenpiteitä, vaan niihin liittyy aina tunteita ja relationaalisuutta.
Oikeuksien toteutuminen vammaispalveluissa ja pitkäaikaishoidossa huolen aihe Suomessa
Konferenssin pyöreän pöydän keskustelussa tarkasteltiin sosiaalisten ja ihmisoikeuksien toteutumista Suomen vammaispalveluissa ja pitkäaikaishoidossa. Keskustelussa tuotiin vahvasti esiin, kuinka oikeudet paperilla voivat näyttää hyvältä, mutta eivät siirry arjen toimintakäytäntöihin. Vammaispalveluiden saatavuuden vaikeuttamista ja ihmisoikeuksien toteutumisen heikkenemistä ei nähdä ongelmallisena, kun maalla on talousvaikeuksia.

Keskustelussa korostettiin tarvetta yhteisrintamaan oikeuksien puolustamisessa. Vammais- ja vanhusjärjestöjen vastakkainasettelu ei edistä kenenkään asemaa, vaan voi olla hidastamassa asioiden kehittymistä parempaan suuntaan. Tarvetta olisi saada vanhusten ja vammaisten asiat poliittisessa agendassa korkealle. Vanhuksilla ei ole subjektiivista oikeutta palveluihin.
Pyöreän pöydän keskustelua johti professori Teppo Kröger, ja siihen osallistuivat juristi Pirkko Mahlamäki (Euroopan vammaisneuvosto), asiantuntija Sanna Ahola (Ihmisoikeuskeskus), professori Marja Jylhä (Tampereen yliopisto) sekä professori Kirstein Rummery (Stirlingin yliopisto).
Vammaisuuden tutkimuksen näkökulmat hyödyttäisivät ikääntyneiden hoivan tutkimusta ja keskustelua
Professori Håkan Jönson ja apulaisprofessori Tove Harnett Lundin yliopistosta peräänkuuluttivat ihmisoikeuksien ja sosiaalisten oikeuksien korostamista myös ikääntyneiden ihmisten hoivan tutkimuksessa ja keskustelussa. Palvelujen käyttäjien ääni pitäisi saada vahvemmin kuulumaan myös ikääntyvien ihmisten palveluissa, ja tässä kohtaa mallia voisi ottaa vammaisliikkeestä ja -tutkimuksesta.
Transforming Care -verkosto järjestää konferenssin joka toinen vuosi. Seuraava konferenssi pidetään Taipeissä, Taiwanissa 28.-30.6.2027. Lisätietoja verkostosta: https://www.transforming-care.net/